Reklama
 
Blog | Martin Kloda

Znovu Holešovický Trojúhelník

Starosta Ječmének nekoná v zájmu přeživších a pozůstalých, v zájmu občanů Prahy 7, v zájmu obce jako vlastníka nemovitosti. Nekoná vůbec. Není důvod, aby byl nadále starostou. Měl by odstoupit.

Parcela zvaná Holešovický trojúhelník přitahuje pozornost občanů Prahy 7 a médií. Na místě, kde byli za války shromažďováni pražští Židé před transportem do likvidačních táborů má vyrůst obchodní centrum a supermarket TESCO.
Projekt vstupuje do fáze stavebního povolení. Investor, který má pozemek dlouhodobě pronajatý od městské části Praha 7, se rozhodl pro formu povolení autorizovaným inspektorem.
Inspektor může povolit stavbu namísto stavebního úřadu, pokud má k dokumentaci souhlasná stanoviska všech účastníků řízení. Inspektor nesvolává místní šetření a jím vydané rozhodnutí je pravomocné okamžitě.

Účastníci řízení mohou vznést k projektu připomínky. V případě Holešovického trojůhelníku jich není málo:
-investor je vázán nájemní smlouvou vybudovat v zamýšleném objektu důstojný památník židovským spoluobčanům, kteří prošli sběrným táborem. Starosta Prahy 7 navrhuje v dopise Oldřichu Stránskému, předsedovi Svazu osvobozených politických vězňů a pozůstalých ČR, vybudování památníku na jiném místě.
Jde o další ústupek investorovi a příslib starosty je na rozdíl od jasně formulovaných smluvních podmínek zavazujících investora nejistý.
-projekt neodpovídá původnímu záměru podle přílohy smlouvy a smluvní termíny dávno propadly
-navržená stavba je vetřelcem v blokové struktuře Letné, charakteristické pravidelně parcelovanou zástavbou činžovních domů
-území mezi Veletržní, Strojnickou a Výstavištěm je neutěšený a zanedbaný městský prostor, který se kvůli vjezdům do podzemního parkování a zásobování obchodního centra ještě zhorší
-obchodní centrum je záměrně situované na automobily přetíženou Veletržní. Stavba budovy a její provoz budou zatížení automobily zvyšovat.
-prezentované vizualizace společnosti LORDSHIP se hodně liší od původního návrhu kanceláře A.D.N.S., dům ověšený reklamou zhoršuje vizuální spam ve městě a v prezentované podobě je nepřijatelný

Stavba tak jak je navržena má mnohá rizika: velké monoblokové paláce nejsou flexibilní při změně vnějších podmínek, jejich úpravy jsou nákladné. Pražská obchodní centra i blízký Veletržní palác zápasí s provozními problémy.
Součástí záměru bylo vybudování nového sídla radnice Prahy 7, namísto nich jsou nabízeny nájemní kanceláře.
Skleněný válec administrativy na střeše se bude přehřívat od slunce, je energeticky, stavebně i uživatelsky náročný.

Stavba má po uplynutí sjednaného nájmu přejít do majetku obce. Projekt přitom probíhá bez zájmu, kontroly a oponentury ze strany zastupitelů. Majetková struktura nájemce není kvůli akciím „na majitele“ známa.
Starosta Ječmének nekoná v zájmu přeživších a pozůstalých, v zájmu občanů Prahy 7, v zájmu obce jako vlastníka nemovitosti. Nekoná vůbec. Není důvod, aby byl nadále starostou. Měl by odstoupit.

text je publikován též na webzinu SHEKEL

ODKAZY:

Reklama

http://www.shekel.cz/20070/holesovicky-trojuhelnik – SHEKEL

http://zidovskelisty.blog.cz/1206/vyjadreni-starosty-jecmenka-k-pamatniku-obetem-nacismu-odpoved-oldrichu-stranskemu – dopis starosty Ječménka Oldřichu Stránskému – Židovské listy – redakční blog