Reklama
 
Blog | Martin Kloda

Zdravice levicovým demonstrantům

U levicově orientované části naší společnosti se projevuje zvláštní zdivočelost. Nevyhýbá se ani studentům. Odkud se bere?

Milí frustrovaní levičáci, vážené Paroubkovy děti. Přemýšlel jsem, odkud se vzala ona zvláštní zdivočelost, která Vámi cloumá. Když dnes následujete své politické guru, patrně nechápete souvislost s paroubkovskou polarizací naší společnosti na nesmiřitelné tábory levice a pravice. Vaši vůdcové rozdmýchávají zasetý vítr, aby je politická bouře vynesla do vytoužených křesel.

Pletete si kapitalismus jako popis otevřeného společenského systému s politickým zřízením, kterým je demokracie, diktatura, případně kleptokracie. Papouškujete Sobotkou překroucené názory Josepha Stiglitze, směšujete splasknutí hypoteční bubliny v USA a Irsku s následnou bankovní krizí a následnou jen velmi volně související dluhovou krizí EMU. Unikají Vám podstatné rozdíly mezi Arabským jarem, Occupy WallStreet a českými reformami. Pod Vaši rozlišovací schopností je minimálně stejná zkorumpovanost české levice a pravice. Nevíte, že to Sobotka jmenoval Martina Romana ředitelem ČEZ. Nevadí Vám, že během největšího ekonomického růstu zaťal největší sekyru do státního rozpočtu. Sníte o vlastním prozření, jako by kritický přístup k informacím nebyl tím prvním předpokladem k formování názoru alespoň trochu inteligentního člověka. Skuhráte nad individualismem a pasivně čekáte, kdo pro vás vymyslí spravedlivější řád. Jako by iniciativa a nápady jednotlivých lidí nebyly hnací silou světa. Naprosto nechápete, že exponenciální růst počtu lidí na Zemi vyžaduje nejméně stejně exponenciální růst ekonomického výkonu lidstva, nebo jeho zastavení spojené s exponenciálním chudnutím. Máte vůbec ponětí, že základy myšlení o antropocénu publikoval G.P.Marsh už v roce 1864? Že ji rozpracovával Theilard de Chardin? Že ekologická bible Meze růstu (D.+D. Meadowsovi) vyšla už v roce 1972 a její pokračování, Překročení mezí, v roce 1992 ? Že nejde o žádné nové myšlenky nastupující generace? Že se svět tady a teď opravdu nehroutí?

Utopie je krásnou vizí, ale pekelnou cestou. Snění o lepším světě, který Vám dá někdo zadarmo, je nebezpečná iluze. Dokážete udělat něco konstruktivního, nebo jen demonstrovat za svržení starého světa? Zaslouží si Vaši politici důvěru, které je má vynést k moci? Zaslouží si Vaši oponenti nesmiřitelnou nenávist? Nejste náhodou sami figurkami na něčí politické šachovnici? Není vám zle, když s Vámi pochoduje politický superdinosaurus Filip následován Paroubkovým nohsledem Sobotkou? Vážně čekáte že ONI vyřeší Vaše problémy?

Reklama

A na závěr, milá fejsbuková generace: snováte konspirativní teorie o všemocných masmédiích, Matrixu informací ovlivňujícím naše myšlení. Při tom podléháte své vlastní fejsbukové propagandě, kterou si v uzavřených skupinkách vzájemných pochlebovačů vytváříte. Nástroj komunikace se změnil v nástroj uzavřených monologů. Zdánlivá otevřenost sítě mu dodává zdání objektivity. Ale je to zas jen Facebook, kdo Vám vybírá zobrazené příspěvky a drží vás ve světě cyklického draka.

Vytřete si sajrajt z očí a zkuste koukat nepředpojatě. Jinak jste odsouzení k celoživotní frustraci z vlastního neúspěchu, což je mi upřímně líto.