Reklama
 
Blog | Martin Kloda

Dopis Josephu Stiglitzovi

o bublinách v coca-cole, v šampaňském, o ekonomických mašinách a pákovém efektu

Pane profesore,

dlouho jsem se rozhodoval jak Vás oslovit. Nakonec jsem zvolil formu fiktivního dopisu. Především proto, že znám vlastně jen zlomek Vašich myšlenek, které teď rezonují světem a ozvěnou se vrací v různých pokroucených podobách. Nechci Vám psát nic o 99%. Váš příměr je zřetelný, ikdyž se jej někteří snaží roubovat do našeho prostředí. To co mi leží na srdci jsou Vaše slova o stupiditě trhů.
Jistě víte, že na začátku hypoteční krize v Americe stála „demokratizace trhů s bydlením“. Patrně bych se to i dočetl v knize Freefall, kdybych ji četl. A jistě mi dáte za pravdu, že uvolnění pravidel v dostupnosti hypoték, které mělo zajistit přístup nižší střední třídy k promazané nemovitostní mašině bylo rozhodnutí politické.
Dokonce byste mně doplnil, za kterého prezidenta se to stalo, nejsem pilný žák a už jsem to zapomněl. Dotyčný prezident tehdy zasunul do láhve s coca-colou brčko a fouknul. Cola začala vesele pěnit a nabývat. Banky si v rozjuchané atmosféře začaly poskytnuté hypotéky prodávat a měnit je na cenné papíry. Po přehřátí nemovitostního trhu a prvních problémech se splácením přišla nevídaná věc. Setrvalý růst ceny nemovitostí se změnil v pokles. Z derivátů hypoték se staly deriváty toxické. Stupidní trhy se vzájemně zasytily aktivy, které přestaly být obchodovatelné. Ale hodnotu ztratily po prasknutí politické bubliny, bubliny levných hypoték.
Pane profesore, vidíte že bruslím po dost tenkém ledě, takže jen letmo zmíním strašlivé Suburbs jednotvárných rodinných domků, zaplevelující krajinu a šířící se i na naší stranu Atlantiku. Další to důsledek politiky „vlastního bydlení pro všechny“.
A jsme v Evropě. Namísto letopočtu 2008 píšeme 2011. Už nejméně půl roku řádí měnová krize Eura. Že by zase stupidní trhy? Mohlo by se zdát. Podívejme se společně, co se vlastně děje. Otcové zakladatelé stvrdili evropskou jednotu ražbou Eura. Někdo se ošklíbal, někdo jásal. Po prvních nejistých krůčcích se Euro rychle oklepalo a začalo se tvářit stabilně.
Nevím do jaké láhve evropští politici foukali, nejspíš to bylo šampaňské. Euro rozjelo svůj vlastní motor. Bohatému Německu díky relativnímu podhodnocení zlevnilo export a otevřelo trhy. Chudým zemím díky dříve nedosažitelné stabilitě přineslo investice a levné úvěry. Státy se zadlužovaly a „stupidní“ trhy dluhy skupovaly. V euforii všichni porušovali dohodnutá pravidla. Bublina praskla v Řecku.
Oba případy spolu v podstatě nesouvisí. Oba však skrývají stejný mechanismus, na jehož začátku je čistě politické rozhodnutí, implantované do organického systému. Toto rozhodnutí je systémem „stupidně“ pozřeno, rozmnoženo a posléze vyvrženo jako špatně předvídatelná ničící bublina. Následuje otřes a frenetická snaha politiků napravit škody, obvykle z kapes obyvatelstva.
Zatímco Američané na Wall Street vcelku ukázněně debatují o rozvírajících se sociálních nůžkách a způsobech regulace, je situace v Evropě poněkud divočejší. Evropští politici unisono varují před zhroucením Eura a do pacienta Řecka pumpují další a další peníze.
Připomínají mi, pane profesore, učené doktory nad lůžkem nemocného, ordinující umělou výživu v kombinaci s redukční dietou. Pacient má přitom tasemnici a potřebuje koňskou dávku česneku. Ten česnek je Drachma, tou tasemnicí je Euro.
Možná byste mi, pane profesore, vysvětlil slabiny té selské léčby. Jisté je že by přinesla ekonomicky standardní řešení – devalvaci nadhodnocené měny. Bez diskuze o očesání dluhu, bez morálního hazardu. Evropské země se mohly už půl roku věnovat rekapitalizaci svých poškozených bank a přemýšlet o tom, že Euro není pro každého. A Řecko se mohlo těšit ze slevněného vývozu a přílivu turistů, splácet dluh v Drachmách a dávat si pozor na přelétavé investice. Jenže co to evropští politici vymýšlejí? Special purpose vehicle, který bude aktiva záchranného valu EFSF dále přeprodávat a pákovým efektem zhodnocovat. Nepřipomíná Vám to, pane profesore něco?

Odkazy:

Krize nekončí – Luděk Niedermayer 2008 -placený- http://respekt.ihned.cz/c1-36367520-krize-nekonci

Reklama

Toxická aktiva, bankovní systém a morální hazard -free- http://www.investujeme.cz/clanky/toxicka-aktiva-bankovni-system-a-moralni-hazard/

Trhy projevily obrovskou stupiditu – Tomáš Sacher, Tomáš Lindner, rozhovor s Josephem Stiglitzem 2011 -placený- http://respekt.ihned.cz/c1-53223120-trhy-projevily-obrovskou-stupiditu

Neviditelná ruka trhu – Matěj Bajgar 2011 -placený- http://respekt.ihned.cz/c1-53324520-neviditelna-ruka-trhu

Euro a nemístný optimismus – Jan Macháček -free- http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-53353110-euro-a-nemistny-optimismus

Za finanční krizi může nedostatek informací – Marek Hudema, rozhovor s Hernandem de Soto 2011 -placený- http://hn.ihned.cz/c1-53235840-hernando-de-soto-za-financni-krizi-muze-nedostatek-informaci-bez-nich-trh-nefunguje

Hernando de Soto – rozhovor pro Euroskop/Marie Bydžovská 2011 -free- http://www.euroskop.cz/8801/19764/clanek/skutecny-kapitalismus-je-v-rozvojovych-zemich/

blog: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-53445450-euro