Reklama
 
Blog | Martin Kloda

BURNING MAN 2013 #2

z Oaklandu do nevadské pouště

17.8. sobota

Oakland

Nemůžu dospat. Po tmě hledám koupelnu a sprchuju se. Pomalu se rozednívá. Pozoruju a fotím. Spíme na záchranných matracích přímo pod závěsným kruhem akrobatů. Nádherná fabrička s vazníkovým krovem je cvičištěm nezávislého cirkusu a naším oaklandským azylem.

Reklama
Circus
Snídáme v RUDY baru a vyrážíme do Sacramenta. Highway, trucky, kopce, slunce, divný stromy. V Sacramentu je vedro, Terri nakládá své věci a barely na vodu. Jen tak, na střechu Passata.

Sacramento Industrial

Trochu couráme v čtvercovém rastru a nakupujem. Vleče se to. Pozdě odpoledne přijíždíme na ranč nádherně posazený mezi kopci. Balící odjezdová párty Barbie Death Village. Je tu i Sacramento Core se svou Desert Queen. Vyrážíme až za tmy, horama z kopce do kopce. Mám co dělat abych udržel oči.

Sacramento Circus

Znovu čtvercové rastry. Reno. The Biggest Little City in the World. Nejvyšší domy ve městě jsou casina. Svítí. Zeleně, růžově, jako girlandy vodopádů. Za tratí, kousek od nich je Generátor.
Fabrika jako obrovská otevřená dílna. Teď se tu staví CORE a zdobí pouštní auta. Spousty lidí, všichni nás nadšeně zdraví. Vůbec nechytám, kdo ke komu patří.

Workshop

Jedem ještě do Jeremyho shopu. Ukazuje nám hrdě svou truhlárnu a autobus, se kterým pojede do pouště. Usínám málem na valníku. K Jeremymu domů je to ještě kus cesty, domek v klasické americké čtvrti, jen ulice tu mají srandovní jména. Padre, Jack Hammer, Mammoth Drive, Steel Bender Street.
Okamžitě spím.
 

18.8. neděle

Snídáme slaninu po americku. Jedu s Barbarou na letiště pro kufr. Je tam. Čeká vystavený v komůrce American Airlines.
Do Generátoru. Domlouvá se odjezd. Konzultuju s Jeremym materiál. Moc nevnímá. Má na starosti asi tři projekty a svůj vlastní Reno Core. Litevcům se ztratila celá zásilka bambusu, Goku s partou má přijet dnes večer.

Material

Řežem dřevo, zmenšuju podestu na 144″ – formát překližky. Počítám a nakupuju spojovák. LOWE´s store je něco jako Bauhaus. Malé bedýnky s drahými šrouby. Ceny baj oko jako v Česku. Akorát ty výdělky jsou jinde. Do večera máme nařezáno, nastřelujem prokládky. Přijíždí Litva Core. Marius a Justas dokončujou střelbu hřebíkovačkou, zatímco s Tomem skládáme podlahový rošt a zkusmo první dvě řady piva. Půjde to dobře.

Ještě stloukáme lešení a jdem spát. Dnes je to Jeremy, kdo už skoro nevidí. Zítra ráno od šesti pracuje v dílně. Drsný.

Platform Framing

19.8. pondělí

General Squirrel

Konečně se shledávám s kufrem. Včera si ještě užíval poslední den samostatného cestování v Barbařině autě.
Balíme a nakládáme Core. Na trucku s náma jede Izrael a Maui. Vládne naprostý zmatek. Míša odjíždí samostatně s Mel, aniž to tušíme. Vojta pojede zítra s Jeremyho truckem a litevským Core. My s Tomem jedem do Black Rock City vykládat. Nejdřív to vypadá, že se budem vracet do Rena, ale nakonec je to zbytečný. Akorát Tomáš, co sedí v trucku s General Squirrel se to dozví až na poušti…

Trailer

45 mph
Z Rena do Fernley je to ještě dálnice, pak uhnem k severu k Pyramid Lake a Black Rock Desert. Vysušené kopce a skály, představuju si karavany pioneerů plahočící se nekonečným údolím do Californie. Uprostřed jezera skutečně pluje pyramida jako temná fata morgana.

 

the Pyramid Lake

to Black Rock City

cestou…

Podél cesty je jen rezervace nebo maličké osady. Kousek za Gerlachem zahýbáme přímo do pouště. Jen 15 mph, ale všechny trucky nedočkavě přidávají a zvedají kotouče prachu. Jsme v nekonečném plochém údolí obklopeném temnýma horama. Poprvé stoupám na krakelovanou poušť, měnící se každé jaro na obrovské jezero. Vítají nás ve Flame Conclave na Central Plaza, dostáváme najíst a napít. Betty June nás zdraví a odvádí do Artery. Stmívá se. Všechno je přátelské, úředně byrokratické a zvláštně zpomalené. Playa Time. Takový zvláštní mix, kterým se dá ukočírovat šedesátitisícové město uprostřed rozpálené pouště.

Desert

Baki nás rozváží na naše Core Circle. Jsou čtyři, v každém z nich šest projektů. Celkem 24 regionů, z toho čtyři z Evropy. Ve tmě kroužíme kolem rozestavěného ufa. Izrael, Maui, nakonec Czech Core. Jásáme a válíme se po Playe. Skládáme náš materiál, potom Izrael. Míša nás odvádí do kempu. Jdu se ještě projít, pak utahaní usínáme pod širákem vedle jejich vanu.

Playa

Playa

 

Ufo

Ufo

odkazy:

The Generator: https://www.facebook.com/TheGeneratorArtSpace
BurningMan #1: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61033760-burning-man-2013-1
pokračování: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61089560-burning-man-2013-3

projekt jsme uskutečnili díky podpoře individuálních dárců na Indiegogo.com, agentuře Czech Tourism, nadaci Život Umělce, spolupráci týmu Czech Core a pomoci našich amerických přátel. Díky!