Reklama
 
Blog | Martin Kloda

Blob na špičce ledovce

Ze šuplíku jsem vytáhnul text. Pěkně zuřivý. A překvapivě pořád aktuální. To co před čtyřmi lety vypadalo jako aféra kolem jedné neobvyklé stavby je ve skutečnosti systémová chyba společnosti.

Pokleslá je diskusní vřava o nové Národní knihovně. Prezident Klaus umným politickým manévrem vzedmul vlnu, na které se vozí politici, intelektuálové i zhrzení projektanti. Stalo se národním zvykem zpochybnit soutěž, uspěje-li v ní někdo druhý. Hodí se kterýkoliv argument, dokonce je ten necivilizovaný křik nazýván demokracií! Plurál majestatikus „víme že …“ činí z nepodloženého tvrzení téměř důkaz.
Na úhlu pohledu přece záleží.

Zcela o jiných jevech než o demokracii vypovídá vzrušená debata:
O neúctě k investorovi, neboť nikoli pan prezident, primátor či intelektuálové, ale Národní knihovna České republiky nese zodpovědnost za výběr projektu a realizaci stavby.
O neúctě k porotě, neboť nikoli méně úspěšní účastníci, ale Mezinárodní unie architektů (UIA) je vyhlašovatelem mezinárodní soutěže a rozhoduje o regulérnosti průběhu a hodnocení.
O posedlostí pedantským výkladem pravidel, deklasujícím porotu na sbor cvičených opic na straně jedné a velkou ochotou revokovat celý proces od počátku na straně druhé.
O panické nedůvěře a zároveň neochotě nést vlastní zodpovědnost.
O nedostatku odvahy – cokoliv zatlouct, nepovolit je vždy snazší a bez rizika.
O malém rozhledu. Kdyby šlo o několikátou Kaplického stavbu v české kotlince, neřekne nikdo ani popel.
O neúctě k autorovi, jemuž kdekterý laik radí kam stavbu přemístit a vynáší soudy jak fotbalový fanoušek u televize.
O vnímání architektury jako lidového tvoření, které umí každý.
O nenasytné touze kontrolovat.

O nechápání souvislostí, úsměvnýmých argumentech o přílišné vzdálenosti k metru (asi 5 minut chůze) a zatížení automobily (na Letné běžně parkují fotbaloví fanoušci, staví se „brejle“ mimoúrovňového výjezdu z tunelu a podzemní garáže, které budou vyčnívat více než metr nad současnou úroveň pláně). Mimochodem ne Blob, ale pražský dopravní okruh definuje budoucí podobu Letné bez jakékoli architektonické koncepce.Nikdy v historii nebyla architektura regulována tolika úředníky, a bohužel je to na jejím stavu vidět. Z tisíců staveb které u nás ročně vyrostou je těch kvalitních jen několik promile. Převládá pozitivistický, technokratický náhled na svět, ve kterém je vše kontrolováno podle vyhlášky.

Reklama

Nápad s politickou komisí posuzující architektonické studie je jen zarážejícím důsledkem. Nedokážu si představit, že politici často obtížně vysvětlující vlastní příjmy vybírají vítězný projekt.
Nedokážu si představit, kdo by se do takové soutěže přihlásil a jak by dopadla. Politická kontrola nad architekturou tu už byla, požadovala rudé hvězdy na fasádě. Nebyla to demokracie, ale totalita a cenzura.
K ostudným útokům proti blobu lze dodat jediné: Psi štěkají, ale karavana jde dál. Jestli se obrátí, stane v čele kulhavý velbloud.
Vážení diskutéři, o tohle Vám jde?
14.11.2007

Píše se rok 2011. Jan Kaplický umřel. HŠH z pozice třetího oceněného (!) napadli regulérnost soutěže a rozpadli se. Česká komora architektů se nechala zatáhnout do sporu s UIA a ztratila část lesku. Politici neposkytli přislíbený pozemek. Praha nemá Future Systems. Česko nemá nadlouho kredit pro další mezinárodní soutěž. Karavana se rozprchla do posledního kulhavého velblouda.
Pravda. V nedalekých Dejvicích vyrostly Národní technická knihovna a Fakulta architektury. Oba nadprůměrné baráky. Zvláště knihovna vyzařuje navenek i uvnitř pozitivní atmosféru. Ale „magnety“ metropolitního měřítka to nejsou, ani neměly být. Jsou to ojedinělé vlaštovky, ani to by neměly být. V Praze frčí průměrní developeři s průměrnými projektanty, namátkou připravované:
Galerie Stromovka, Václavské Náměstí čp. 1601 (+ Akciové tiskárny + Jalta), Hotel a fitcentrum Štvanice na místě zbořeného „národního“ hokejového stadionu. Přestavbu Klementina projektuje Metroprojekt, taky to podle toho vypadá.
Vážení diskutéři, o tohle Vám šlo?
Martin Kloda, 4.7.2011

odkazy:

rozhodnutí soudu ve sporu HŠH http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/praha/clanek.phtml?id=698674

výsledky soutěže http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&id=3034&type=4