Reklama
 
Blog | Martin Kloda

Bajka o Žábě a Slimákovi

Jakákoliv možná podoba s přípravou pražského Metropolitního plánu je, jak bývá u bajek obvyklé, čistě náhodná.

zaba

Starý Pelikán neměl co dělat, tak nařídil zvířátkům, že si musí přestavět pavilony. Zvířátka se těšila, protože staré Pelikánovy pavilony byly beztak nepohodlné a musely se pořád přestavovat. Pozvala si na práci Bobry.

Pelikán se urazil, že zvířátka jeho pavilony nechtějí, a šel si stěžovat Žábě. Žába začala kvákat, že Bobři staví beztak jen pro Kapříky a že by to uměla líp. Zvířátka ji moc neposlouchala, ale začala podezírat Bobry, protože Kapříky neměla moc ráda. Bobři mezitím pracovali.

Žába se spolčila s Pejskem a Kočičkou a přibraly k sobě Myš. Šli spolu za Surikatou a namluvily jí, že umí postavit nádherný pavilon pro surikaty. Surikatě se to líbilo tak, že začala ztřeštěně poskakovat a navrhovat surikatí pavilony pro všechny. Zvířátkům to začalo lézt na nervy a Surikatu vyhodily. Bobři mezitím pracovali.

Panda nevěděla, jestli má Surikatu ráda nebo ne, a dostala z toho lítačku. Musela rychle letět – vy víte kam – a tak zvířátkům vybrala Medvěda, aby se s Bobry domluvil. Surikatu to štvalo a poslala místo sebe Kólii, aby stavěla surikatí pavilony pro všechny. Bobři mezitím pracovali.

Zvířátka začala být nervózní ze všeho toho zmatku a kvákání. Proto si Medvěd najal Papouška, aby zvířátkům vysvětloval, na čem Bobři pracují. Papoušek si ale mlel svoje a občas taky papouškoval, co kvákala Žáby. Bobři mezitím pracovali.

Panda si vzpomněla, že si kdysi Mravenci pořídili nějaké židle, na kterých pak dost neseděli, a dala to za vinu Bobrům. Pak hned musela letět – vy víte kam.

Kólie měla těžkou hlavu. Do jednoho ucha jí vřískala Surikata, do druhého huhlali Žába, Pejsek Kočička a Myš. Povolala více Medvědů, aby jí poradili. Medvědi jí řekli, že Bobři pracují dobře. Kólie z toho byla na nervy a pozvala si ještě více Medvědů. Všichni jí řekli, že Bobři pracují dobře, ale že  by to mohli ještě vylepšit. Nakonec Kólie Medvědy vyhnala a s nimi odešli i Bobři.

Zvířátka neměla, kdo by jim postavil pavilony, které jim nařídil Pelikán. Pelikán jim doporučoval Strakapouda, ale tomu už nikdo nevěřil. Nakonec se přihlásil Slimák, že umí výborně stavět, protože se vždycky díval jak staví ostatní a pak jim to zbořil. Žába se se Slimákem kamarádila, protože jí ještě nic nezbořil, a Surikata s Kólií beztak nikoho jiného neměli. Panda musela letět – vy víte kam.

Slimák si vzpoměl, jak kdysi plánoval s Broukem Pytlíkem. Namočil zvířátkům nožičky do inkoustu a nechal je běhat po bobřích plánech. Zvířátka pak podle toho postavila nové pavilony.

Zvířátka byla zklamaná, protože v nových pavilonech se nedalo bydlet. Jediné spokojené byly Opice. Slimák se urazil, že se zvířátkům jeho pavilony nelíbí. Navíc ho rozčilovalo, že stihnul nakreslit jen krátkou tlustou čárku v rohu a že v jeho jménu napsal někdo tvrdé Y. Tak zvířátkům pavilony zbořil.

Zvířátka se naštvala definitivně a nacpala Slimáka Žábě do krku . Pandu spláchli – vy víte kam. Pejsek s Kočičkou se pohádali o Myš, kterou jim mezitím sežrala Surikata. Tak je zvířátka zavřela i s Kólií do klece k opicím a odstěhovala se z opičího města pryč, za Bobry a Medvědy.

 

text byl poprvé publikován na blogu METROPOLITNÍ PRAHA
http://metropolitnipraha.cz/category/bajky-o-zviratkach/

Reklama