Reklama
 
Blog | Martin Kloda

U černého vola

 Z Hradčan má zmizet legendární hospoda, jedna z posledních na téhle straně řeky.

Nějaký rok už pracuju v ateliéru Na Úvoze. Ne soustavně. Nemám to prostředí rád. Jasně, noční pohled na zasněžený Petřín se svítící rozhlednou je úžasný, Malá Strana je malebná. Tak do devíti ráno, než se vyrojí cirkus připravený pro turisty.
V minulém textu jsem se pozastavil nad upadajícím Pražským Hradem. Co se děje v podhradí snad už víc upadnout nemůže. A přece jsem v turistické džungli našel oázu normálnosti – hospodu U černého vola. Pořád si tu můžete sednout na dřevěnou lavici a dát si Kozla, sekačku, romadúr nebo knedlíky s vejci.
Pamatuju si tuhle putyku ještě ze studentských let, kdy jsem chodíval v rukavicích bez prstů kreslit pohlednicové pérovky. Kdoví kde jsou, všechny jsem je rozposílal.
U vola se za dvacet let nic nezměnilo. Jako nehybný monolit zůstal beze změny ve městě smeteném turistickým ruchem. Dnes bych si v malostranské uličce s deskama a lahvičkou tuše nesed ani omylem. U vola klidně.
Četl jsem různé úvahy nad ostudnou podobou turistického centra. Že město podniky nevlastní a nemůže majitelům nic nařizovat. Že pořát platí nájemní smlouvy z divokých 90. let. Že je to nutné zlo. Prdlajs. Zrovna Černého vola radnice vlastní a ke změně nemá žádný rozumný důvod.
Osobně si myslím, že velká část „turistických“ obchůdků jsou pračky na peníze. Vyskytují se jen v zemích se slabou a korumpovatelnou veřejnou správou. S průstřelnou legislativou (akcie na doručitele). Se slabou občanskou společností.
Když může na Champs Elysées přinutit sdružení místních podnikatelů McDonald´s, aby své logo vyvedl v bílém neonu, proč by to nešlo v Praze? Stačí chtít.

Problém je, že se nechce. Naopak, to ce se vymyká z podbízivého nevkusu má být vymazáno. Uvádím text, který jsem dostal od Jana Čižinského. Výstižně popisuje současné dění:
„Dozvěděli jsme se velmi nemilou zprávu. Z rozhodnutí radnice Prahy 1 má skončit legendární hostinec U černého vola, jedna z posledních autentických tradičních hospod na Malé Straně, která není orientovaná na turisty a pokračuje v nejlepších tradicích české hospodské kultury a jejího pozitivního vlivu na společenský, politický a kulturní život. Hospoda U černého vola měla být už dávno památkově chráněna nejen pro svou atmosféru, ale i významný přínos v budování naší demokracie. Vždyť právě zde se scházela významná část disentu a undergroundu z okruhu Plastic People a Charty, byla zde založena nejedna kapela, právě zde bylo jedno z míst setkávání Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu, jejíž kolébka hospoda U Křížovníků se v bezduchou turistickou kulisu proměnila už dávno.
Stejně podstatné jako udržování tradice a prostoru pro místní je i to, že je hospoda provozována neziskovým způsobem občanským sdružením a z jejího výnosu je sponzorována nedaleká hudební škola pro zrakově postižené (každý rok škola díky „Volovi“ v průměru získá kolem 400 000 Kč). Je tedy přinejmenším podezřelé, že radnice Prahy 1 chce náhle změnit provozovatele a dát přednost vyšší nabídce, aniž by zohlednila jiné přínosy, než peníze do obecní pokladny. Nenechte si líbit další likvidaci staré Prahy a protestujte! Klíčové rozhodnutí má padnout 13.12. na jednání zastupitelstva, záležitost má na starosti Tomáš Macháček, místostarosta za TOP 09, pověřený správou obecního majetku, telefon 221 097 217.

Vážně už mně štve situace, kdy jsou radnice se svýma kulišárnama několik kroků napřed a občan ve volném čase s vyplazeným jazykem stíhá, kde jde zas co do kopru. Ono je hrozně jednoduché něco rozbít a mnohem těžší něco vybudovat. Takže co můžu udělat:
-dát vědět kamarádům, že se děje další z mnoha čuňáren
-zavolat panu místostarostovi Macháčkovi
-napsat starostovi Lomeckému
-napsat panu Knížeti Schwarzenbergovi, ať ten svůj mančaft seřve
-věřit že hospoda U vola přežije, jako třeba přežilo Rádio 1. Nemusí totiž všichni hrát podle playlistu. A nemusíme si nějaký „playlist“ nechat líbit.

Odkazy:

http://www.petice24.com/cerny-vul PETICE PROTI ZRUŠENÍ HOSPODY U ČERNÉHO VOLA na webu

https://www.facebook.com/pages/PROTI-ZRU%C5%A0EN%C3%8D-HOSPODY-U-%C4%8CERN%C3%89HO-VOLA/185825068176874 – PROTI ZRUŠENÍ HOSPODY U ČERNÉHO VOLA na fejsbuku
http://respekt.ihned.cz/c1-52508350-zdivocela-cesta-ceskych-kralu
http://napistejim.cz/?constituency_id=0&groups=576&parliament_code=cz%2Fpsp
http://napistejim.cz/?constituency_id=228&groups=&parliament_code=cz%2Fstarostove
http://www.praha1.cz/cps/politicka-reprezentace.html

Reklama

 

Dveře do hospody. Z technických důvodů zavřeno. Doufám že ne nafurt.