Reklama
 
Blog | Martin Kloda

BURNING MAN 2013 #5

pálení, pálení a zase pálení...

29.8. čtvrtek

Beru od Míši dva kanystry. Galon benzinu a pět galonů nafty. Nejvěší pivo na světě se dnes změní v největšího molotova. S kaynstry na říditkách jedu do machinary u letiště a pak bez nich zpátky po krajní Laissez Faire a trochu pouští. Jsou tu rozsypané stany samotářů a taky hezký týpí. Na třetí hodině dělají snídaně v Kentucky Fried Campu. Pak druhá snídaně a sprcha. Mám deep playu za ušima.

Po dopoledním spánečku se chystáme na večerní oheň. Důkladně. Nejdřív jedem  Artcarem pro kanystry, cestou hraje pekelný Disney mix.

Kubík dřeva, vyskládaný u paty půllitru, polívá Vojta naftou a benzínem. Linda vše jistí připraveným hasičákem.

Reklama


Škrtám světlici a obcházím okolo stavby. Chytá překvapivě pomalu, ale pak se rychle rozhořívá. Huz Mug to celou dobu sleduje a koordinuje vysílačkou. Ve tmě kolem je v pohotovosti tým hasičů – burnerů, asi si to taky užívají.


Propuká euforie. Hejno ptáků mizí okamžitě, spirála East Bay pouští jedno kouřové tornádo za druhým. Pivo stojí v jednom plameni. Nakonec se elegantně sesouvá, chvilku před Washingtonskou pyramidou, která odolává nejdýl. Připíjíme a kecáme dlouho do noci, jdu spát úplně nametenej.

 

30.8. pátek

Ráno je kosa. Nemám spacák. Tomáš ho asi vzal k ohni. Dnes je nejkrásnější východ slunce. Jasno a bezvětří. Na konci druhé hodiny je skate bar s hezky tvrdou muzikou. Kráska za barem mi nalívá rum. Ptá se kolik mi je, haha. Tady se pije od jednadvaceti. Muzika jede na plné pecky, skoro ji neslyším.
Proti slunci stoupá balon. Hory mají krásné barvy. Všechno je teď za mnou, všechna práce a stresy jsou pryč. Cítím zvláštní svobodu.


Dávám naše nálepky do cargo svatyně z ostrova Vanna, až se jim vrátí budou koukat.
Templ je už celý popsaný a polepený obrázky. Core kruh je prázdný, jen shrabat popel.
Doxie přiváží snídani, možná si chce vyžehlit tu pondělní pakárnu. V poledne je hotovo, Betty June nám děkuje. Všichni tu za všechno děkujou, hezkej zvyk.

Úplně se nám rozjel čas. Jedinej ječtě spím v noci, potkáváme se obvykle dopoledne a večer. Zůstat přes den na místě je vůbec nejhorší možnost, jdu se raději projít. Playu zabydlely steampunkový vozítka.


Na večer jsme zvaní k Sabině a Whiskey & Dust. Než se parta vyhrabe z denního limbu, máme zpoždění hodinu. Sabina má Art & Science camp s dvěma bílými autobusy. Dělají tu body painting a optické experimenty. Burning je její způsob dovolené.


Ve Whiskey & Dust čeká jen Ieva a tři kluci. Ne každý tu hraje na playa time.
Pálí se ruská space МИР. Pak dvě věže sympatických kluků z Portlandu, mayská pyramida, obrovská pomalovaná kostka… Přes noc mizí i nadzvedlý kostel s varhanama.


Je s podivem, jak dlouho vydrží stát 2″ by 4″ v plameni. Otevřená pyramida МИРu se skládá snad po čtvrt hodině, pěkně jedena stěna za druhou. Rangeři pouštějí lidi k ohni. Kruh rotuje v pyromanském tanci.
Vracím se. Skejťáci hrají dixieland. Dávám si rum. Ve Wite Trash mají na ježka. Jdu vedle do Aqua Zone. Člověk tu dostane panáka vody různých druhů. Energy, Fuck Yeh, Orgasm, Adventure, Gin just Fake, Unbelievable… Barmanka poklábosí, doporučí nejlepší drink. Tenhle humor miluju.

31.8. sobota

Zaspávám východ slunce. Snídám vločky. V Desert Forest je beznadějně narváno. Funguje spíš jako Buloňskej lesík, páry se nerozpakujou. Kousek dál v Deep Playa je sraz steampunkerů. Robot Heart. Taneční muzika, divoké kostýmy.
Je zvláštní, jak se tu promněňujou skupiny lidí.

Na začátku přijeli umělci jako my, většinou se znali a pořád objímali. Před dokončením CORE se objevili naháči. Pak party s monster vehyklama. Neosvětlení noční turisti. Holky jak ze škatulky s kufry na kolečkách. Ty snad do pouště přineslo UFO. Steampunkeři ve vystylovaných kostýmech. Zloději kol – jediná protivná skupinka.


Kousek dál to zas vypadá jinak. Fotím, ždímám baterku.  Café na 3 o´clock plaza je beznadějně plné, ale kousek od nás jsou Italové s Elvis´Espresso. Mňamka.


V Barbie Death Campu je snídaně, šampáňo, lívance, slanina a bloody mary. Chvilku hraju na piáno a pak pomáhám s úklidem. Vezu spalný odpad do obrovských ohňových kotlů a cestou zpátky si dávám dva frťany v Aquazone. Vyvedenej den.


Pospávám pod velkým zeleným padákem. Jeden z nejobvyklejších shelterů. Město se pomalu vyprazdňuje.
večer jdem s Tomem k Johnovi a Melanii. Potkal je, když dělali na Central Plaza koblihy. Dostáváme buritos, hot dog, pivo. Z lednice na kolečkách a svítících tyček je pojízdný bar, jejich způsob daru ostatním burnerům. Po setmění se všichni scházíme okolo Mana.


Vehykly dělají obrovský kruh světel, muziky a plamenů.  Uvnitř kruhu kejklí spousty žonglérů s ohněm. Ohňostroje, výbuchy, pálení. Dav hypnoticky krouží okolo žhoucí hromady.


Nejdřív jezdíme artcarem po Playe, pak se toulám pěšky. Spát jdu až po svítání.

odkazy:

Burning Man Complete Coverage: http://www.nbcbayarea.com/news/weird/Burning-Man-2013-222899081.html
CORE panoramas http://michaelholden.com/burning-man-2013-core-projects-360-panoramas
ROBOT HEART 2012 http://www.youtube.com/watch?v=oGTjHSBYQLw
ROBOT HEART https://www.facebook.com/media/set/?set=a.477429855697770.1073741827.104449239662502&type=1
CORE Burn http://www.youtube.com/watch?v=Dgqw-pmGQig&feature=youtu.be
pokračování: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61396360-titulek-clankuburning-man-2013-6
předchozí díl: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61102160-burning-man-2013-4

projekt jsme uskutečnili díky podpoře individuálních dárců na Indiegogo.com, agentuře Czech Tourism, nadaci Život Umělce, spolupráci týmu Czech Core a pomoci našich amerických přátel. Díky!