Reklama
 
Blog | Martin Kloda

BURNING MAN 2013 #4

Máme hotovo! Temple, CORE, Deep Playa, Lost Horizon, mytí nádobí a Kalousek v červeném chlupatém klobouku.

25.8. neděle
foto Linda Mikolášková

foto Linda Mikolášková

Po týdnu práce máme hotovo! Upravuju světla, kontroluju lana a pak se procházím po ostatních CORE. Sem tam ještě někdo dokončuje, jako já.

South Bay, Maui

Reklama
South Bay, Maui

Na třetí hodině jásá dav umělců (artists). Přivezli snídani – Dusk in Dust. Kafe a lívance s javorovým sirupem. První kafe po týdnu. Všichni si to šťastně užíváme.

Washington D.C.

Washington D.C.

South Bay

South Bay

Pak děláme rozhovory pro media tým Profiles in Dust – vybrali si právě nás! CORE není žádná soutěž, ale potěší to.
V písečné mlze se vracíme do kempu, po obědě usínám jak mimino.

Když večer zmizí slunce za horama, zčíná slavnostní otevření Templu. Kadidlo, dlouhatánské blankytné vlečky, proslovy, zpěvy a tanec na COCO ROSIES… Na ceremonii nejde vlastně nic nového vymyslet.


Pyramida sestavená z nasucho zakleslých překližek je fajn. Po setmění prozkoumáváme protější stranu města, je mnohem živější než ta naše.


S blonďatou holkou z Idaha hraju Barryball a povídám si s chlapíkem, co vypadá úplně jako Kalousek v červenobílém kožešinovém plášti a klobouku. Playa je najednou zabydlená lidma a mutantníma vozítkama. Burningman začíná.

26.8. pondělí


Dneska spím dýl. Děláme pořádek v kempu. Valíme barel vody, co nám konečně po dvou dnech naplnili.
Tomáš někam zmizel. Hledá nás chlápek – Huz Mug – šéf  veškerého pálení. Že jsme zasklili important meeting a máme proto přijít odpoledne do Artery. Vypadá celkem v pohodě, tak v klidu obědváme a parta se líčí na večerní Tour de CORE.

Indiana

Indiana

Ve čtyři jedem s Lindou domluvit ty podrobnosti, Huz Mug nás předává Doxii a začíná to tuhnout.
Že jsme se vykašlali na very important meeting, nenechají nás spálit naše CORE a dostanem red flag a už si nikdy nic nepostavíme. You are not enough sorry je zlatý hřeb proslovu. Kloda, Mikolášková, do ředitelny! Jak na základce.
Tyhle konverzace k průběhu pálení proběhly během roku nejmíň třikrát po skypu a Míša na schůzku prostě zapomněla. Taky jsme se nic nového nedozvěděli. Nakonec dostáváme mytí nádobí na Commisary jako punishment.
Zpráskaně a naštvaně se vracíme do kempu, zastavuje nás Bunny Budger s modrýma vlasama a láká nás na modrý pití. Dal mi otvírák na pivo, paráda (později jsem ho zas ztratil, Playa dává i bere…)

Lithuania from the Pyramid

Lithuania from the Pyramid

U CORE si Linda s Vojtou berou chůdy. Zastavují se větší i menší monster vehykly a pouštějí muziku. Máme problém s elektřinou, zásuvky mají pojistku rovnou na sobě a postupně vypadávají. Nakonec se mi to daří nahodit a všichni svítíme.

New York, Czech, East Bay

New York, Czech, East Bay


Beru flašku spišské slivovice a obcházím všechny naše sousedy. Brian z New Yorku, Io a jeho holka z East Bay, Vancouver a D. C. jsou už pryč, nejdýl kecáme s Goku a Ievou z Litvy. Zilvinas nemluví anglicky, je na tom ještě hůř než já ;-))
Stejně je to zajímavé, jak jsme my stavitelé trošku jiná parta než ostatní…


Tomáš se objeví a zmizí, Amanitas kráčejí na chůdách pouští k nějaké cirkusové scéně. „Malý“ soundsystém Boring střídají Dancetronauts. Vypiglovaný bílý truck se zdvihací taneční plošinou a trailer s posádkou v bílých leteckých uniformách. D.J. mixuje z compu taneční pecky, vedle tančí úžasná baba. Hudba graduje neuvěřitelně k výbuchu plamenometů a další skladbě.


Truck hraje chladně duhovýma barvama. Hypnotizovaný dav se nemůže odtrhnout.
V kempu se akorát potkávám s ostatníma a jdem ještě na biliár do White Trash Superstars. Vítá nás Andrea a míchá drinky, spát jdem někdy po třetí.

27.8. úterý

Vstávání je krušné. Vojta má po chůdách a paření křeče. Na commisary čeká Míša po noční šichtě na Perimeter Guard. Sympatický černoch Ray nám rozdává zástěry a rukavice a rozděluje práci. Vtipkujem, že takhle začínají všichni Češi v Americe.

Po práci dostáváme snídani a tlačíme se ke čtyřem kompům s přístupem do vnějšího světa. Posílám pár zpráv, Linda upravuje fotky. Nakonec ten punishment nebyl vůbec zlý. Všichni nám děkujou za pomoc a nám je celkem jasné, že snídaně je ten nejlehčí úkol dne.

Poledne proklepem v kempu, chystá se Press Tour. Posedávám v horním patře piva a občas dotahuju zavětrování. Novináři nikde. Zastavujou se hlavně cyklonávštěvníci kroužící Playou.

Pět minut slávy před objektivy plynule přechází do pivní párty. Míša někde sehnala Plzeň! Té se tady nic nevyrovná. Zůstávám do soumraku, povídáme si s českými burnery z Ameriky a americkými znalci českého piva. Každý donesl nějakou tu plechovku na ochutnání. Večeříme za tmy. Jsem utahaný. Jdu spát.


28.8.8. středa


Probouzím se před šestou a pozoruju Slunce přes stanovou plachtu. Nechce se mi vstávat. Nakonec vyrážím do Deep Playa, velkého výseku pouště na severní straně města. S bicyklem jednotlapkou a dvěma lahvema vody.


Je před devátou a docela příjemně. Po Playe brousí introvertní jednotlivci nebo páry. Okolo perimetru pobíhají vytrvalci. Lindu s Vojtou potkávám úplně náhodně na obrovském kole Minnesoty a pak znova v ufounském podstavci Burningmana.

New Orleans

New Orleans

Minnesota

Minnesota

France

France

Man...

Man…

Trochu mně bolí břicho. Léčím to Jamesonem a pak v Barbie death vine bistru. Dopisuju poslední tři dny a pozoruju baseball s plechovkama piva.


Projíždím městem, k večeru se jedem nechat přivítat ke greeters – vyválet se v prachu a zazvonit na gong. Cestou zpátky si dáváme skvělé pepřové pivo , oficiální party v Artery a pak ty neoficiální na Playe. Láká mě znova Deep Playa, v noci tu svítí projekty, jezdící monstra se shlukujou a rozprchávají, že skoro nejde rozeznat poušť a město. Hudba se mísí do vln masivního hluku.

Sleduju Lost Horizon v Deep Playa Bijou, zítra se dává White Beauty… Vracím se, srpek měsíce je vysoko. Když jsme přijeli, byl temně rudý úplněk. Uprostřed pouště stojí hlouček, jena holka mi jde naproti. Udělali pro noční tuláky miso. Jsou z Ruska, ale žijou tady, v Americe. Chvíli si povídáme, vychutnávám polívku a pak se hrabu domů. Spát spát.

odkazy:

Profiles in Dust: https://www.facebook.com/groups/134343956755107/?fref=ts
Dancetronauts: https://www.facebook.com/dancetronauts?fref=ts
Shangri-la: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0angri-La
díl první: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61033760-burning-man-2013-1
díl druhý: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61035770-burning-man-2013-2
díl třetí: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61089560-burning-man-2013-3
pokračování: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61318890-burning-man-2013-5

projekt jsme uskutečnili díky podpoře individuálních dárců na Indiegogo.com, agentuře Czech Tourism, nadaci Život Umělce, spolupráci týmu Czech Core a pomoci našich amerických přátel. Díky!