Reklama
 
Blog | Martin Kloda

BURNING MAN 2013 #3

Stavba. Vedro, bouře a nádherný svítání.

20.8. úterý

Vstávám před svítáním. Snídám a procházím se. U muže je parta ze San Diega. Dave mi včera říkal, že se dnes bude zvedat. Pracuje se od šesti, ale přípravy vypadají ještě na dlouho.

Mladá rangerka se se mnou zdraví, povídá a při tom upozorňuje, že jsem moc blízko, za ohradou. Že to zatím nevadí, ale za chvíli musím pryč. Too hazardeous. Je milá a nekompromisní.

Reklama


Jdu se podívat na Core, tančící ženu a Temple.  Tam mně chlápci za ohradu nepustí a milí vůbec nejsou. Prý jsem tady too early. Jdu zpátky. Pomáháme Mel postavit stínící tunel – monkey hut.


V devět máme sraz v Artery, vyřizují se tu další formality. V 11 nám dají led. Jedem třídit materiál, čekáme na D.G. – písek, co chrání jezerní dno před spálením. Newyorčani, naši sousedi, právě vrtají zemní kotvy. Můžem si je taky objednat, i s vrtáním, ještě před rozhrnutím D.G.


Vytyčujem základnu a jdem odpočívat. Led bude později, až v jednu. Po poledni je k nevydržení, jsme na Playe snad poslední. Omámeně se probouzím a jedu pro ten led. Nejdřív Artery, pak Arctica. Do večera máme založeno, vytyčený tábor, postavený stan,a monkey hut. Přijíždí Goku, hledá Jeremyho truck. Jsou na něm litevští ptáci a naše prkna na základnu.


Přijíždějí až po setmění. Blíží se bouře. Vítání, odjezd na Playu, zabezpečení tábora. Pomáháme Mel natáhnout plachtu z vanu na zem. Je to dost stressy. Když vypadá zabezpečeně, jdu spát. Přichází bouře. Stan mi lehá na tvář. Za chvíli se s tím smiřuju a usínám. Probouzím se. Je ticho. Spím dál.

21.8. středa

Jdu zkontrolovat Core. Spirálové schodiště z latí a fošen, které včera skoro dokončili, leží polámané na Playe. Z písmen BELIEVE je BEL EVE. Naše dříví je v pořádku, jen elektrická zásuvka je plná sajrajtu. Brian z New Yorku je tu taky a  má stejný problém. Vyšťouráváme sajrajt vytyčovací vlaječkou, vracím se do kempu.

Velký stan i přístřešek lehly. parta přespala ve vanu. Nemáme jídlo. Přiveze ho Jeremy autobusem. Snídáme poslední chleba, co jsem koupil předvčerem v Renu na pumpě.


Dopoledne je příjemný chládek. Po bouřce se honí mraky. Vyrovnáváme „tácek“ pod pivo a stavíme lešení. Litevci nás zvou na oběd. Mají obrovskou „jurtu“ u letiště. Kopuli z pvc trubek a plachty. Goku vypráví, že jim v noci taky  lehla a polámala se, ale vypadá v pohodě. Vaří rýži a spoustu vajíček se sýrem. Dělá to takové velké omeletové kousky. Všichni usínají jak v pohádce o lišce Ryšce. Zapisuju poslední tři dny denníku. Zvedá se vítr. Hory na jihu nejsou vidět, hrne se další bouře.

Ujíždíme zabezpečit tábor a Core. K našemu lešení přijíždějí dvě auta z Artery zkontrolovat stabilitu. Ptají se, jestli máme ocelová lana a vodu a přejí nám GOOD LUCK. Poslední provazy vážeme ve zvířeném prachu a zapíráme konstrukci fošnama proti větru. Pak se utíkáme schovat do litevského stanu. Dostávám pivo. Poslouchám vítr, ale neslyším nic podezřelého. Spíš se utišuje.


Jdu do kufru pro jediný dvě piva dovezený z Prahy. Kozel a Radegast. Bouřka se honí po horách. Občas krápne pár kapek. Přichází parta z Portland Core, spadla jim dnešní stavba. Mají kontejner cheap russian shity wood. Chlastají, zdá se že jim to nevadí. Dostávám portlandské pivo, pšeničné, co voní po vodních melounech. Socha svobody sedí rozvalená na Golden Gate Bridge a má jich plnou mísu.


Až do večera trvá euforie z prožité bouřky. Rovnáme nahnuté lešení a zakládáme první tři řady. Večer přijíždí Jeremy s jídlem. Dostal jsem playa name: Double Rainbow.

22.8. čtvrtek


Spím do svítání. Dnes je mile chladno. Stavíme po první řadu lešení, vevnitř je příjemný stín. Newmy se od Jeremyho naučil utahovat lana skvělým a úplně jednoduchým uzlem! Říkáme mu Jeremyho smyčka.


V poledne přichází pouštní únava. Chcem přestěhovat tábor, nechávám to na ostatních a jedu zpátky na Core. Za soumraku jsme zvaní do Flame Conclave baru, tak rychle spouštím osvětlení a spěchám do kempu. Přestěhováno není, příprava kostýmů a make-upu je v plném proudu. Playa time běží svým zvláštním šnečím tempem. Dostávám kostým staženého králíka a červený obličej. Vyjíždíme dávno za tmy a ještě trochu tápem než to najdem.


Ostatní zvané týmy už jsou pryč, chodit pozdě se nevyplácí. Trochu mně to štve.
Míša a Ieva mají dnes narozeniny. Končíme oslavu u Jeremyho, je ještě utahanější než já.

23.8. pátek

Větrný den. Goku dnes posílá auto na nákup, předávám mu naše objednávky. Linda je napsala bohatě ilustrovaným krasopisem, akorát občas uniká o co vlastně jde.


Stavíme po horní úroveň lešení, s klukama z Litvy zvedáme podlážky o patro výš. Trošku se nám to kejve.


Do Black Rock City přijíždí od rána nekonečná šňůra aut, město se zaplňuje. Playa ožívá. Chystáme s Tomem překližkové ucho, kluci pak do rána dokončujou poslední řady půllitru.

24.8. sobota

Fouká stejně jako včera, je docela chladno. Zvedlý prach dělá na Playe bíle white-outy. Stavím sám, pak s Tomem a Newyorčanama zvedáme ucho. Občas skočím za Jeremym půjčit nějaké nářadí.


Nahatý chlapík v bílém klobouku nám pomáhá vázat kotevní lana. Dokončuju vnitřní prostorové zavětrování z posledních kusů provazu, je to takový patchwork. Včera jsme to se Zilvinasem řešili, kluci se asi nahoře dost báli.


Už zbývá jen balónková pěna. Furt si nejsem jistej, jestli už to není moc… V poledne nám přivezou jídlo lidi z Wheels on meals, večer nás zvou do White Trash Superstars na Feed the Artists. Jsme tu s Holanďanama, co postavili velký „thumb up“. Všichni mají dřeváky. Užíváme si královsky, pak do půlnoci děláme pěnu.

Zástupy Američanů nadšeně nafukujou. Balónky ve větru řádí jak hejno splašených zvířat, okamžitě se motají do divokých chomáčů. Po půlnoci přebírá štafetu Linda, Newmy a Vojta, dovazujou několik posledních řad. To bude těžko odstranitelná záležitost!

odkazy:

Paulius Musteikis Photography: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.508950629174736.1073741845.127352010667935&type=1
White Trash Superstars: https://www.facebook.com/pages/White-Trash-Superstars/174384205941598
Lithuanica CORE: https://www.facebook.com/LituanicaCORE?fref=ts
Ignite me: http://ignite.me/articles/burning-man/lithuania-c-o-r-e-project-burning-man-2013/
video: http://www.youtube.com/watch?v=6iryjTdql08&feature=youtu.be
díl první: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61033760-burning-man-2013-1
díl druhý: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61035770-burning-man-2013-2
pokračování: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61102160-burning-man-2013-4

projekt jsme uskutečnili díky podpoře individuálních dárců na Indiegogo.com, agentuře Czech Tourism, nadaci Život Umělce, spolupráci týmu Czech Core a pomoci našich amerických přátel. Díky!