Reklama
 
Blog | Martin Kloda

BURNING MAN 2013 #1

Co je Burning man nejde jednoduše popsat, asi jako Tao které jde vyslovit není věčné Tao... Je to setkání v poušti, svátek, potlach. Má pár jednoduchých pravidel: leave no trace, zodpovědnost za sebe sama (a pomoc druhým, když jí potřebujou) a - gifting. Očekává se, že každý přinese ostatním něco, co umí. Art project, hudbu, dílny, meditaci, bar, jídlo, cokoliv.

an American Dream…

Začalo to náhodným setkáním. Loni v létě jsme dokončovali Maják ve Strupčicích. Honza Hodač – fotograf měsíční krajiny severočeské pánve – s náma slavil narozeniny a pozval Míšu Rýgrovou s promítáním z Burningmana. Bylo to jasný. Příští landartový projekt děláme za rok v Nevadský poušti !

Burning Man v Generátoru, Reno, Nevada

Vše začlo v devadesátých letech na pláži San Francisca spálením figury Muže … nebo Člověka ??? Svátek rostl každým rokem, až už se na pláž nevešel a přestěhoval se do Black Rock Desert. Nádherné ploché údolí s věncem hor je vlastně vyschlé jezero. V zimě tu leží sníh. V létě uprostřed pustiny ožívá šedesátitisícové město, které nikdy nespí, a které zas beze stopy zmizí.

Black Rock City

Kolem postavy Muže vyrůstají čtyři kruhy CORE projektů – Circles Of Regional Effigies. Přihlásili jsme se s jednoduchoučkým nápadem a uspěli jsme ! První české CORE bude bude obří pivo – půllitr jako oáza nebo fata morgana uprostřed pouště. Specificky česká podoba Cargo Cultu.

Reklama

Czech Core v Crossu

15.8. čtvrtek

Ruzyně

Cestovní horečka trvá už třetí den. Probouzím se pravidelně o šesté. Píše Jeremy z Rena, dříví bude nařezáno podle výpisu, co jsem včera před půlnocí dokončil.
Projekt se postupně změnil z baňatého půllitru na rovný, fošny se ustálily na 2″ by 4″. S Jeremym komunikuju intenzivně od pondělka, jak jen to osmihodinový posun dovolí. Asi se vážně pracuje 3 dny před akcí všude na světě…

konstrukce

Přespáváme na Heathrow, rozkresluju zavětrování. Mírné komplikace s místy na palubním lístku, nakonec je to OK. Na přestupním terminálu hrajem na piáno. Po chodbách jezdí vozítka, co dělají „PCH“.

velké malé pivo

16.8. pátek

JSME TU! JFK, New York. Klidný let, hladké přistání. V Londýně s tím dost flákli.
Je zvláštní rozdíl mezi první a druhou cestou. Najednou je všechno známé – beránky nad Irskem, nad Kanadou, Long Island, mrakodrapy co se mihnou pod křídlem. V jednu odpoledne místního času sedíme u psího plácku, koukáme na vodu, letadla a americkou vlajku.
Tomáš krmí místní vrabce, už má hejno kámošů.

Nevada

… Bůhví kolik hodin už letíme se Sluncem. V American Airlines nedávají svačinky. Jen kafe. Herdek. Doplňuju výkresy a usínám. Když otevřu oči, běží na obrazovce úžasný cirkus – spousty lidí běhají a lezou po prudce skloněných černých plochách, přeskakují se a padají v zběsilých kotoučích reflektorů.
Pod náma je nevadská poušť s bílými beránky mraků. Holka ze Schwarzwaldu si se mnou na chvíli mění místo u okýnka. Žasnu a fotím. Přistáváme z vody souběžně s druhým letadlem.

playing piano at Hethtrow

San Francisco International je příjemně civilní. První dojmy se rychle mění:
-můj kufr zapomněli v New Yorku
-v půjčovně nejde dokončit kontrakt kvůli limitu na mé kartě.
Okolo jedenácté v noci podléháme únavě a nepřízni a vracíme se airtrainem na parkoviště. Přijela nás vyzvednout Terri ze Sacramenta. Směje se, nic není problém. Nakazí nás energií a pomáhá vyřešit kufr i půjčovnu. Po půlnoci máme stříbrnou Hyundai Elantra a jedem do Oaklandu.

playing piano on PLAYA

odkazy:

pokračování: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-61035770-burning-man-2013-2
Burning Man Art Theme: http://www.burningman.com/art_of_burningman/bm13_theme.html
Maják ve Strupčicích: http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-57078550-majak-cast-prvni
Jan Hodač: http://www.hodac.cz/
Burning Man Czech: https://www.facebook.com/BurningManCzech
Czech Core: https://www.facebook.com/czechcoreproject?fref=ts
Terri Flash Exposure Brindisi https://www.facebook.com/tbrindisi/media_set?set=a.579668048737420.1073741854.100000826912722&type=1

projekt jsme uskutečnili díky podpoře individuálních dárců na Indiegogo.com, agentuře Czech Tourism, nadaci Život Umělce, spolupráci týmu Czech Core a pomoci našich amerických přátel. Díky!